Plantarea nucului altoit

Nucul se poate planta la fel de usor, atat toamna cat si primavara. Recomadarea specialistilor este sa se faca toamna tarziu, dupa ce pomul a iesit din vegetatie, insa eu am plantat si primavara devreme, inainte de a intra in vegetatie si am avut un rapot de prindere de 100%.

Nucul altoit se planteaza asemenea oricarui alt soi de pomi fructiferi si anume, se incepe prin saparea unei gropi, in forma de cub cu laturile minim de 50cmx50cmx50cm.


Gropile pot fi sapate chiar si cu 1-2 saptamani inainte, pentru ca, in cazul in care se face o plantare pe o suprafata mai mare, sa nu fii nevoit sa stai cu puietul expus la razele solare pana sapi groapa pentru fiecare puiet in parte.
Dupa ce gropile au fost sapate, pe fundul fiecarei gropi se va introduce 5-8kg de mranita (sau daca e gunoi proaspat, se va amesteca 1-1 cu pamant), care se va acoperi cu un strat de aproximativ 10cm de pamant bine afanat si se taseaza usor.
Inainte de a se introduce puietul de nuc in groapa, acestuia i se vor reteza aproximativ 2-3cm din mustatile ranite ale radacinilor. 
Dupa retezarea acestora, radacinile se mocirlesc intr-un amestec cremos de 1/3apa, 1/3 gunoi proaspat de grajd (preferabil de vaca) si 1/3 pamant.

Dupa mocirlire, puiet se introduce la mijlocul gropii, astfel incat, punctul de altoire sa treaca cu 5 centimetri peste nivelul solului.
Recomandat ar fi ca operatiunea sa fie facuta de doua persoane, o persoana sa tina puietul in pozitie dreapta si cealalta persoana sa puna pamantul ramas in jurul radacinilor in groapa si sa il taseze.
Dupa aceste operatiuni, se administreaza viitorului copac, o cantitate de aproximativ 30-40litri de apa.

Daca plantarea se face de toamna, in jurul puietul se va face un musuroi de aproximativ 20cm inaltime pentru a proteja radacinile si altoiul puietului de eventuale ingheturi. Pana primavara viitoare, pomului nu i se mai administreaza deoc apa.
Daca plantarea se face de primavara, dupa udare, in jurul pomului se poate administra o cantitate de 10-15kg de gunoi proaspat de grajd, amestecat bine cu paie. In conditii de ploi slabe sau inexistente, se administreaza aproximativ 20litri apa/saptamana.
Avand in vedere ca eu am terenul in panta, in partea de jos a gropii, am facut un dig pentru mentinerea apei pe suprafata pe gropii, atat pentru udarea cu furtunul cat si pentru captarea precipitatiilor.

Dupa plantare, se recomanda taierea puietul la inaltimea de 1,2m, daca puietul plantat depaseste aceasta inaltime.

5 comentarii:

  1. la plantare nu trebuie sa adaugi super fosfat si sare potasica????

    RăspundețiȘtergere
  2. Te salut dual-core.vreau sa infiintez o plantatie de nuci in bacau comanesti,zona friguroasa, crezi ca se preteaza?as dori mai multe amanunte.daca nu ti cer prea mult da mi un bip la nr.00447584650819 multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Te salut dual-core.vreau sa infiintez o plantatie de nuci in bacau comanesti,zona friguroasa, crezi ca se preteaza?as dori mai multe amanunte.daca nu ti cer prea mult da mi un bip la nr.00447584650819 multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca doriti o plantatie de nuci,va pot ajuta eu cu mare placere.Peste o saptamana voi planta primii 50 de nuci .Dide F 0735552637

      Ștergere