Nucul altoit sau nucul selecționat?

Având in vedere ca tot mai mulți români se orientează către livezile de nuci. As dori sa subliniez câteva aspecte care fac diferența între nucii altoiți si nucii selectionați.
Acești nuci selectionați, provin din însămânțarea nucilor-fructe recoltate din nuci productivi, cu fructe sănătoase si rezistenți la boli. Puieții obținuti prin semănarea fructelor in pepiniere, sunt îngrijiti in școala timp de doi ani, după care sunt gata de plantat in câmp.
Ca si avantaj al acestor nuci selectionați, proveniți din sâmânța, punem nota faptul ca aceștia au rezistența ridicată asupra bolilor si dăunătorilor si pe lângă acest lucru, nucul nealtoit are o durata de viața mult mai lunga fata de nucul altoit. 
Tot ca si avantaj putem nota si faptul ca nucul răsărit din nuca, are cerințe mult mai mici privind solul in care este plantat dar si de îngrijire, dar si prețul de achiziție mult mai mic fata de nucul altoit. 
Cât despre dezavantaje putem aminti ca nucul selecționat intra mult mai târziu pe rod, pomul are o vigoare mult mai mare decât a nucului altoit astfel fiind nevoie de o schema de plantare de peste 10x10 metri, tot aici rezultând si o producție mai mică la hectar fata de nucul altoit. 
Tot ca si dezavantaj rămâne si variabilitatea mare a pomilor si riscul foarte mare de a avea fructe de mărimi si caracteristici diferite, deoarece nuca însămânțată nu transfera in totalitate caracteristicile pomului din care a provenit nuca. 

Nucul altoit este rezultatul înmulțirii clonale,astfel sunt transferate in totalitate caracteristicile de calitate si de vigoritate al nucului mama către viitorul nuc. 
Printre avantajele nucului altoit enumeram intrarea rapida pe rod, 2-3ani fata de 9-10 ani fata de nucul din sâmânța; vigoritate mai mică astfel o densitate mai mare la hectar; producție mai mare la hectar; uniformitatea fructelor. 
Faptul ca se obțin foarte greu, puietul de nuc altoit are prețuri destul de ridicate de achiziție, iar printre dezavantaje putem nota si rezistența scăzută la boli si dăunători dar si durata de viața mult mai mică față de nucul selecționat. 

Ca si nuci altoiți autohtoni pot enumera utmatoarele soiuri: Miroslava, Velnița, Anica, Ovidiu, Geoagiu 65, Germisara, Jupânești. Aceste soiuri sunt disponibile la Stațiunile Pomicole Iași si Vâlcea. 

Mai nou se discuta tot mai mult despre soiurile străine de nuci altoiți franțuzești si americane dar si soiurile moldovenești. 

Soiuri de nuci altoiți franțuzești: Franquette, Fernor, Lara. Fernette, Pieral. 

Soiuri de nuci altoiți americane: Chandler. 

Soiuri de nuci altoiți moldovenești: Schinoasa, Chișinău, Cazacu, Călărași, Antoceni, Cogalniceanu, Recea, Pescianschi






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu